2025. november 13-án a Készségfejlesztő osztály délelőtti kertpedagógiai foglalkozásán a gyógyteák elkészítésével és kóstolásával foglalkoztunk. A téma feldolgozása különösen időszerű, hiszen közeledik a hideg, csapadékos, télies időjárás, amikor a tanulók körében gyakrabban fordulnak elő kellemetlen, légúti megbetegedések. A tanóra elején beszélgettünk a gyógynövények szerepéről a betegségmegelőzésben és a gyógyításban. A tanulók megismerkedtek néhány gyakran használt gyógynövénnyel, azok jótékony hatásaival és felhasználási módjaival.

Ezután az iskolakertben friss citromfű-, kakukkfű-, borsmenta- és levendulahajtásokat gyűjtöttünk. A diákok ujjukkal összemorzsolták a leveleket, így megtapasztalhatták a növények intenzív illóolaj-tartalmát és kellemes illatukat.
A gyűjtés után a tankonyhánkban háromféle gyógyteát készítettünk el:
- Kamillavirágzatból, amely gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású,
- Orvosi citromfű levélből, amely segíthet emésztési panaszok esetén, és a feszültség oldásában,
- Borsmentából, amely étvágygerjesztő, frissítő hatású és többek között jót tesz az emésztésnek.
A teák áztatása közben őszi-téli ízvilágú mézes-diós muffinokat sütöttünk, ezek az apró, illatos sütemények kiválóan kiegészítették a későbbi teakóstolást. A tanulók aktívan részt vettek a munkafolyamatokban – a gyógynövények előkészítésében, a vízforralásban, az áztatás időzítésében, valamint a muffin tésztájának elkészítésében is.

A teakóstolás során mindannyian megízlelték a teákat ízesítés nélkül és mézzel édesítve is.
A tanulók véleménye szerint legjobban a borsmenta és a kamillavirágzat tea nyerte el a tetszésüket. Többen elmondták, hogy családjukban is gyakran fogyasztanak gyógyteákat, különösen a megfázásos időszakban.

Több tanulónak volt előzetes ismerete a gyógyteák külsőleg való használatáról is (például borogatás, gőzölés formájában).
A foglalkozás jó hangulatban telt, a tanterem megtelt finom illatokkal, a diákok hasznos elméleti és gyakorlati tudással gazdagodtak a gyógynövények felismeréséről, felhasználásáról és a természetes egészségmegőrzés lehetőségeiről.
Vető Gyöngyi, a Marcali Hétszínvirág Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola, EGYMI pedagógusa
