Már alig várjuk a tavasz ébredését, hogy a természet újra kizöldüljön, de addig is találhatunk gyógynövényeket a hótakaró alatt, fák tövében, vagy az avar rejtekében. Az útszéli turbolya (Anthriscus cerefolium var. trichosperma) hazákban közönséges, bokros erdőkben, sövények, kerítések mentén könnyen fellelhető. Egyéves, 20-80 cm magas, aljától gazdagon elágazó szárú, többszörösen összetett levelű, fehér ernyővirágzatot alkotó növény. Levele és termése kellemes ánizs illatú, ezért fűszerként jelentős, a francia konyha előszeretettel használja. A friss levelek gomba- és tojásételek, szendvicskrémek, levesek és saláták ízesítéséhez kiválóak, ezért a növény termesztett változata, a zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium var. cerefolium) a boltok polcain is megtalálható.

A nyersen fogyasztott turbolya magas C-vitamin tartalma miatt a hideg hónapokban meghűlést megelőző hatású lehet, ezen kívül természetes antioxidánsként tartják számon. A leveleiből készült tea serkenti az anyagcserét, vízhajtó hatással rendelkezik, valamint vértisztító tulajdonsága révén méregteleníti a szervezetet. Nagy körültekintéssel gyűjtsük a turbolyát, ugyanis kora tavasszal még összetéveszthető a foltos bürökkel, mely mérgező növény. A bürök azonban erőteljesebb növekedésű, büdös, az egér vizeletéhez hasonló szagú gyom. A turbolyát kellemes ánizs illata alapján beazonosíthatjuk – használjuk bátran.
Fotók: Papp Sólyom