Lehet magyaros vagy keleties ízesítésű, használhatunk pácokat és különleges fűszereket, de a bárányhús már önmagában is kivételes húsféle, amelyet hagyományosan a húsvéti ünnepkör időszakában fogyasztunk. Kevesen tudják, hogy a bárányhús vitaminban és fehérjében különösen gazdag, így kitűnően beilleszthető az egészségtudatos étrendbe is. Bárányhúst szinte kizárólag a húsvéti időszakban fogyasztunk hazánkban, éves átlagban mindössze 20-30 dekagramm fogy fejenként.
Ezt a húsfélét a világ számos kultúrája hagyományosan fogyasztja, ráadásul manapság egyre inkább a fenntartható és tápláló ételek között szerepel. A bárányhús az egyik legjobb természetes fehérjeforrás, gazdag B-vitaminokban, ráadásul zsírtartalma is alacsonyabb, mint a többi vörös húsé. Ennek az értékes húsnak a szélesebb körben való megismertetésére bárányhús fogyasztásösztönző kampányt indított az Agrárminisztérium megbízásából az Agrármarketing Centrum.
A magyar juhágazat alapvetően kivitelre termel. A hagyományosnak mondható olaszországi piacokon kívül egyre inkább növekvő kereslet mutatkozik a magyar termékekre Franciaország, Németország, Belgium és Hollandia részéről is. Fontos lenne, hogy a hazai fogyasztás éves átlaga növekedjen a jelenlegi egy főre eső kb. 0,2 kilogrammos szinthez képest, hiszen a hazai lakosság a bárányhús vásárlásával nem csupán egészséges és kiváló minőségű fehérjeforráshoz jut, hanem a magyar juhtartókat is segíti.