Erdőszéli szüret: vitaminpótlás út közben

Az ismert vad gyümölcsöket, mint amilyen a som és a szeder, szívesen fogyasztjuk a nyár végi kirándulások közben. Az erdőt járva megpihenünk a bokrok mellett, keressük az érett szemeket, kosárba is gyűjtünk belőlük. Azonban ezek a növények nem csupán finom ízekkel ajándékoznak meg bennünket, hanem gyógyhatással is rendelkeznek.
A húsos som (Cornus mas) egész Európában elterjedt, 3-7 méter magas, sűrű koronájú lombhullató cserje. A napos fekvésű helyeket kedveli. Levelei átellenes állásúak, ép szélűek, kicsúcsosodó ovális alakúak, sötétzöldek. Virágai sárgák, ernyőszerű csoportokat alkotnak, még a lombfakadás előtt nyílnak. Kb. két cm hosszú csonthéjas termése hosszúkás tojásdad, sötétpiros, éretten kellemes savanykás ízű. Erdőségeinkben a som augusztusban és szeptemberben könnyen beazonosítható piros gyümölcséről, amiből elsősorban frissen érdemes fogyasztanunk, de haza is vihetünk belőle későbbi felhasználásra. Régebben a som bokor a házikertek elengedhetetlen dísze volt, értékes gyümölcsét sokféleképpen elkészítve fogyasztották.

Húsos som (fotó: Papp Sólyom)

A somlekvárt elsősorban a vadas ételek mellé tálalták, de népszerű volt a somból készített szörp, bor és pálinka is. Vidéken savanyítva vagy kompótnak elkészítve napjainkban is találkozhatunk vele. A gyümölcsben sok C-vitamin és ásványi anyag található. A népgyógyászat magas láz és bélhurut esetén ajánlja fogyasztását, a kínai orvoslás pedig máj és vesepanaszok esetén alkalmazza a som szárított termésének főzetét. Más somfajok homeopátiás felhasználása jelentős.

Vadszeder (Rubus fruticosus) gyűjtőnéven hazánkban több tucat szederfajt és alfajt tartanak nyilván, amelyek erdőszéleken, árokpartokon, gyomtársulásokban mindenütt fellelhetők. Bármerre kirándulunk az országban, ebben az időszakban biztosan találunk érett szedret. Cserje méretű növény, de hajtásai ívesen lehajolnak, a földön elterülnek, bozótokat alkotnak. Tüskéi miatt szívesen ültetik sövénynek, nemesített változatait pedig gyümölcséért termesztik. Levelei összetettek, 3-5 fűrészes szélű levélkéből állnak.

Vadszeder (fotó: Papp Sólyom)

Virágai rózsaszínek vagy fehérek, termései hamvaskékek vagy feketék. Az ízletes gyümölcsöt C-vitamin és ásványi anyag tartalma miatt frissen ajánlott fogyasztani, de a belőle készíthető lekvár, szörp és bor is finom. A népgyógyászatban sokirányú felhasználása ismert, a szederfajok leveléből készített gyógyteát elsődlegesen köhögés és hasmenés esetén alkalmazzák. Külsőleg a forrázat fekélyes sebek, bőrirritációból adódó panaszok enyhítésére alkalmas. Belsőleg fogyasztva összehúzó, gyulladáscsökkentő hatást fejt ki, mandulagyulladás és afta esetén pedig öblögetni érdemes a szederlevél teával. Nyár végén a leveleket és az érett terméseket is gyűjthetjük.