Szakmai beszámoló a „Receptkönyv a gyerekekhez?” című rendezvényről

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében 12. alkalommal megtartott Pedagógusok napján „étvágygerjesztő” szakmai programmal várta a pedagógus szakma bármely területéről érkező kollégákat a szentendrei Skanzen. Mivel az idei MŐF központi gondolata a gasztronómia, ehhez igazodó, és átvitt értelemben is érvényes témákat választottunk. „Amit eszel, azzá leszel.” –  tartja a mondás. A múzeumpedagógusok évente közel 30.000 diáknak tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat, így nyomon tudják követni, hogy milyen szellemi táplálékkal, és hogyan látják el a pedagógusok a tanítványaikat, ha az egészséges táplálkozásra, a környezettudatosságra terelődik a szó.

A természet közeli, paraszti hagyományokra épülő, kiajánlott múzeumpedagógiai foglalkozásainkkal folyamatosan lehetőséget kínálunk arra, hogy a formális oktatást a Skanzen terepasztalán informális, élménypedagógiai módszerekkel tudják szemléltetni a felnövekvő nemzedékkel foglalkozó pedagógiai területek képviselői. Köztudott, hogy nincs egy mindent felül író recept a gyerekek motiválásához, érdeklődésük fenntartásához, viszont az eddigi jól bevált „hozzávalókat” szívesen megosztottuk az érdeklődőkkel. Az ingyenes programra előzetes regisztráció útján lehetett jelentkezni.
E napon délelőtti és délutáni turnusban két, párhuzamosan tartott, betakarítással és táplálkozással kapcsolatos, közkedvelt múzeumpedagógiai foglalkozást modellezett a 38 résztvevő. A Molnárok, malmok címűn 27 fő, a Szüret foglalkozáson 24 fő vett részt (volt, aki mindkettőn). A foglalkozásokat kiemelten ajánljuk a hon-, és népismeret tantárgy és a környezeti nevelés tanításához.
Az őszhöz, és a legalapvetőbb terményekhez kapcsolódó praktikus tudás hiteles helyszíneken, a múzeum tájegységi környezetében valósult meg a múzeumpedagógusok iránymutatásai szerint. A néprajzi alapismeretek, a természet-földrajzi, a történelmi meghatározottság felidézésével, és a folklór játékos felhasználásával érzékeltettük azt a rendet, amit valaha maga az életforma határozott meg: mindent a maga idejében.

Az érzékletes módszerek által a vízimalomban a molnár mesterségtől a kenyérig, kásaételekig, mint táplálékig vezető munkafolyamatokra, egy borvidéki szőlősgazda pajtájában és pincéjében pedig a „munka gyümölcsére”, a szőlő növényre, és termésére, annak feldolgozására, a vele kapcsolatos mesterségekre és szokásokra irányult a figyelem.
A témák megközelítésének és kibontásának módszerkosarát is megkapták a résztvevők. Célcsoportonként változó, és kombinálható gyakorlati lehetőségekből meríthettek aszerint, hogy óvodás, általános, vagy középiskolás, illetve valamilyen, speciális területhez tartozó fiatalokkal foglalkoznak-e. Mindkét foglalkozás menetét, az alkalmazott módszereket és a várható hatásokat, a mondókákkal, dalokkal, játékokkal együtt elektronikusan is megkapták a jelenlévők.
Örökéletű praktikák – Aromák, párlatok, lélekgyógyító esszenciák címmel mindkét turnusban Kemendi Ágnes, a gyógy-, és festőnövények „hasznos kezű” ismerőjének szavait itták (38 fő) nagy érdeklődéssel a kollégák. Az „élménylaborban” a bevezető gondolatok a gyógynövények világába repítették a hallgatóságot, majd az interaktív bemutató a vándor patikaláda titkaira is fényt derített. Ennek fiókjaiban friss- és szárított gyógynövények, drogok (hatóanyagok) voltak.

Az úgynevezett „kincses fiókból” pedig előkerült a növényi kirakós játék, a búbánatra való citromos-verbéna illatú gyapjúszimatoló, az agytornát igénylő keresztbe-kasul rejtvény is. A kézzel fogható gyógynövények nem csupán fizikailag, hanem lelkileg is jótékony hatással vannak mindenkire, amolyan „bajba jó orvosságként” – hogy Balázs Béla szavaival éljünk. Többen ihletést merítettek ahhoz, hogy otthon is elkészítsék a maguk varázsládáját. Az előre megsütött gluténmentes, „reform” kekszet saját kezűleg díszíthették a sárgarépával aromásított-színezett mázzal, és elkészítették céklás-méhviaszos ajakpírjukat is.

Az otthonosság érzését csak fokozta, hogy akik megéheztek délidőben, még almalekváros puliszkát is fogyaszthattak a múzeumi Balavásáron, majd az egészséges táplálkozás jó ízét és „receptjeit” vihették haza magukkal. Örömünkre szolgált, hogy 6 múzeumpedagógus is érdeklődött a program iránt, a 10 településről (a Felvidékről is) érkező óvodai, általános iskolai, gyógypedagógiai, művészeti és természetpedagógiai területről érkezőkön kívül.

A szentendrei Skanzenben a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében tartott Pedagógusok napja: „Receptkönyv a gyerekekhez?” című rendezvényt 2024. október 11. (péntek) 9.00 – 17.00 óra között ingyenes részvétellel tartották meg. Szakmai felelős, programszervező: Kustánné Hegyi Füstös Ilona múzeumpedagógiai szaktanácsadó