2024-ben Magyarországon összesen 20 ezer méhész foglalkozik méztermeléssel, a méhcsaládok száma 1,2 millió. A méhsűrűség négyzetkilométerenként 13 méhcsalád, ez nálunk a legmagasabb a világon. Összehasonlításul, az Európai Unióban mintegy 17 millió méhcsalád van, és 600 ezren méhészkednek összesen.
Az Agrármarketing Centrum őszi kampányának fókuszában a hársméz áll, mely nem csak kitűnő mézalternatíva, de egészségre gyakorolt hatásai is egyedülállóak, ráadásul hazánkban a fajtamézek között az egyetlen olyan méz, mely őshonos növényről származik: az ezüstlevelű hársfáról (Tilia tomentosa). A hársméz a téli időszakban különösen ajánlott csemege, hiszen kifejezetten a meghűléses, torokfájós időszakban segítheti a gyógyulást.
A legtöbben mindössze két mézet ismernek: akác- és virágmézet. Az akácméz fajtaméz, azaz túlnyomó részt az adott üvegben az akácfa virágjának nektárjából származó méz van. A virágméz pontos növényi eredetét nem ismerjük, ezért kapta azt a nevet, hogy virág- vagy vegyes virágméz. De kevesen tudják, hogy országunkban közel 40 féle növényből hordanak a méhek és pergetnek ki a méhészek fajtamézet. Az egyetlen, őshonos növényünkről gyűjtött jelentősebb mennyiségű méz a hársméz. Az ezüsthárs Kárpát-medencében is honos faja Délkelet-Európából és Kis-Ázsiából származik, hazánkban éri el elterjedési területének északi határát – összefüggő állománya a Zselicben található. A Zselic a Dunántúli-dombság 1200 km² nagyságú Somogy- és Baranya vármegyékben elhelyezkedő területe. Az ezüsthárs ún. zárt állománya egyedül itt található meg az országban. A június második felében zajló virágzásra az ország legtávolabbi helyeiről is vándorolnak méhészek a Zselicbe.
A hársméz azon fajtamézek közé tartozik, mely a tárolás folyamán, az idő előrehaladtával halmazállapotot változtat: folyékonyból szilárd lesz. Ez, a mézben lejátszódó természetes folyamat a kristályosodás, mely hő hatására visszaalakul. De teljesen felesleges megmelegíteni a mézet a fogyasztóknak csak azért, hogy újra folyékony legyen. Minden hőhatással csökkentjük a természetes méz jótékony hatását. Inkább minél természetesebb állapotban fogyasszuk a mézeket.
A hársméz azon ritka mézek közé tartozik, mely felhasználásában elsősorban a közvetlen fogyasztás ajánlott. Ennek oka a többi mézek közül kiemelkedően zamatos íze. A jellegzetesen erős aromája miatt nem javasolt használata sütemények készítéséhez, kávé vagy tea ízesítéséhez. De például reggeli pirítósra kenve kiváló választás. Vajjal összekeverve remek íz hatást és gasztronómiai élményt ad kalácsra kenve. De a legegyszerűbb közvetlenül a mézesüvegből fogyasztani, hiszen nemcsak különlegesen finom, de egészséges is.
Mint általában a mézek, a hársméz is jótékony hatással bír az egészségre. Különösen a lázzal járó légúti betegségek esetén fejti ki pozitív hatását, de köhögés, torokfájás, hörghurut esetén is jó szolgálatot tesz hatóanyagai révén. Kolin tartalma folytán gátolja a zsírlerakódást és az érelmeszesedést. Igen erős antibiotikus hatású méz. Fogyasztása idegesség, nyugtalanság, álmatlanság leküzdésére is javasolt.
Képek és szöveg forrása, további információk: Agrármarketing Centrum https://www.amc.hu/kampanyok/mez/